Katsastus

Veneen katsastus jaetaan peruskatsastukseen ja vuosikatsastukseen. Peruskatsastus tehdään joka viides vuosi sekä silloin, kun vene on vaihtanut omistajaa tai rekisteröintiseuraa tai kun venetodistuksen katsastusmerkintäsarake on täynnä, sekä silloin jos on jäänyt yksi katsastuskerta väliin.

Tarkastathan nyt onko sinun veneesi peruskatsastus (runkokatsastus) tehtävä ennen kauden alkua. Veneen omistajan pitää itse huolehtia siitä, että vene tulee katsastetuksi sekä katsoa veneensä katsastuspapereista onko kyseessä perus- vai vuosikatsastus.

Peruskatsastus tapahtuu kaksivaiheisena, ensin runkokatsastuksena veneen ollessa maissa ja toinen kuten vuosikatsastus, veneen ollessa vesillä purjehdusvalmiina.

Runkokatsastuksessa tarkastetaan veneen runko, ohjauslaitteet, voimansiirtolaitteet ja läpiviennit sekä moottori.

Vuosikatsastus suoritetaan joka vuosi, kun vene on täysin varusteltu ja vesillä. Siinä tarkastetaan turvallisuuteen vaikuttavat varusteet ja laitteet.

Katsastusaika sovitaan soittamalla suoraan katsastajalle. Katsastusmiesten yhteystiedot löytyvät alempaa ja eri lippujen ja viirien hinnat löytyvät Maksut-sivulta. Katsastusmiehiä on paikalla kerhon satamassa keskiviikkoiltoina kesäkuussa, jolloin katsastus tehtäisiin aikaa varaamatta. Olisi toivottavaa, että mahdollisimman moni käyttäisi näitä iltoja hyväkseen.

Katsastus tulee tehdä kesäkuun loppuun mennessä. Vain katsastetulla veneellä on oikeus kerhon perälipun käyttöön. Laituripaikka TMVK:n satamassa edellyttää myös katsastusta. Perustellusta syystä (esim. liittynyt jäseneksi tai vene on hankittu tai laskettu vesille vasta kesäkuun jälkeen) katsastuksen voi sopia myöhemmäksi.

Jos katsastuttaa veneensä ulkopuolisella katsastajalla, pitää veneen omistajan ilmoittaa katsastuksesta kotiseuralleen veneen merkitsemiseksi seuran rekisteriin. Huomaathan korvata katsastajan matkakulut jos veneesi pohja pitää käydä katsomassa jossain kauempana. Näissä tapauksissa on hyvä käyttää mahdollisesti lähellä olevaa ulkopuolista katsastajaa. Runkokatsastuksista ottakaa yhteyttä katsastajaan tai voit myös käyttää kerhon ulkopuolista katsastajaa. Vakuutusyhtiöt myöntävät alennusta katsastetulle veneelle.